Наследниците на Сесесерко

Тъжна съвременна приказка

 

Още приживе стария Сесесерко беше разделил големия имот на 15те си наследника.

    Най-голям  имот получи Посесерко. Укринко също беше доволен . Доката беше жив Сесесерко наследниците му живееха дружно, по братски.

    След смъртта на Сесесерко, наследниците се разделиха спокойно и всеки пое по собствен път на живот.

    Наследниците на Посесерко(най големия пряк наследник на Сесесерко) допуснаха имотът им да западне. Това , че другите селяни гледаха на тях като на западащи много ги изнерви. Чеченко, който се опита да се отдели от Посесерко , беше премазан от бой и после стана най-верен  роб.

   Друг наследник на Сесесерко, Грузейко, който не признаваше роднинството с Посесерко , също беше люто бит и му беше отнет част от имота.

     Колкото повече изоставаше имота на Посесерко от другите големи имотни селяни,  толкова по-изнервени и обидени ставаха неговите следващи  управляващи на имота.

    Така се стигна до управляващия Путьо ( идва от път, а не от каквото си мислят вече повечето съселяни) . Понеже беше нисък на ръст в сравнение с другите големци , а и за това, че имота му западаше, ставаше обидчив . За да си възвърне авторитета, през 2014 направо взе един голем   имот на Украйко, а в  други два му каза да не влиза. Украйковци бяха слаби и не се противопоставиха. Само децата им хвърляха камъни и правеха по някоя поразия в  завзетите имоти.

    През това време цело село гледаше сеира, но не смееше да се обади, защото Путьо беше станал още по зъл, а и не ги засягаше много. Злобата му растеше, като гледаше как другите големи имоти в селото се развиват с модерни технологии , а Посесерковци  преживяваха от това, което земята им даваше. То въобще  не беше малко, но неспособността им да настигнат другите много ги изнервяше.

    За да си върне авторитета, Путя с целата рода, с най дебелите тояги, нападна целия имот на Украйко (когато се управляваше от Зеленко).

    За срам на бъдещите поколения, другите имотни селяни гледаха и само псуваха. Те не разбираха че селото им ставаше мутренско  (село вкоуто некадърниците със сила да придобиват авторитет).

    Със Зеленко начело, украйковци смело отстояваха СВОЕТО достойнство. Така станаха любимци на повечето селяни. Е, имаше и малко, които се правеха ,че не виждат какво става. Но най-малко, само няколко (селските идиоти) се кефеха на  Путя и посесерковци.

 

Б. Тодоров  05.03.2022г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *